06-24228015
info@coworks.eu

Coaching

Uit de praktijk blijkt dat sommige deelnemers tijdens of na een training vragen hebben of er behoefte aan hebben nog enige tijd ondersteund te worden op aspecten die zij zelf willen ontwikkelen.

Coaching kan aansluitend aan een training of als los coachingstraject. Coworks gebruikt diverse reguliere coachingsmethodieken. Ook maakt ze gebruik van de Keuzeknikker en Brainmanagement. Zo kunnen we op de behoefte afstemmen.

De Keuzeknikker

keuzeknikkerEen driedimensionaal object waarmee de gebruiker middels woorden verschillende perspectieven wordt geboden. Vanuit een gekozen perspectief krijgt de gebruiker inzicht in de implicaties van keuzes, weg, weerstand en omgeving. De gebruiker wordt zo verleid tot het verschuiven van perspectief. Onderzoek en ervaar waar je staat en waar je vandaan komt. Kies waar je naar toe wilt.

De keuzeknikker is een innovatief instrument voor begeleiding van keuzeprocessen, persoonlijke ontwikkeling en bewustwording.

De Keuzeknikker helpt om de coachvraag snel en helder boven water te krijgen en is inzetbaar in alle fases van het proces van coaching of training.

Wil je werken met de Keuzeknikker in jouw carrière? Neem dan nu contact op met Coworks om jouw traject te bespreken.

aanvragen

Brainmanagement

Heb je je wel eens afgevraagd hoe het komt dat als je een banaan ziet, je deze herkent en weet dat hij eetbaar is? Je weet zelfs hoe hij smaakt en dat je de banaan moet pellen voordat je hem eet. Dat komt door je brein en de ervaring die daarin ligt opgeslagen. Niet alleen die over de banaan, maar al jouw ervaringen, herinneringen en gevoelens.

Hoe werkt dat?

Uit divers psychologisch onderzoek is gebleken, dat herinneringen worden opgebouwd uit ‘mentale plaatjes’ die bestaan uit geuren, kleuren, vormen, smaak, woorden, geluiden en de erbij horende lichamelijke sensaties. Het totaal van die mentale plaatjes worden echter niet op één plek in het brein opgeslagen, maar in fragmenten, die op verschillende plaatsen in de hersenen worden vastgehouden door hersencellen met een specifieke taak. Zo weten we dat er gedeelten in het brein zijn waar we geluiden bewaren, andere delen waar we kleuren opslaan, weer andere die geuren bewaren, enzovoorts.

Je verleden bepaalt je bewustzijn

Alle fragmenten in het brein zijn door een soort code met elkaar verbonden tot een herinnering, die we een ‘cluster’ noemen. Wanneer je je iets herinnert, stelt het bewustzijn uit alle fragmenten die bij die cluster horen opnieuw een plaatje samen. Je weet dan weer waar iets heeft plaatsgevonden, je hoort weer de klank van de muziek of de stemmen van toen, ruikt weer dezelfde geur en ondergaat opnieuw dezelfde lichamelijke en emotionele gewaarwordingen.

Op deze manier reconstrueert het brein voortdurend het verleden. Sterker nog, letterlijk alles wat je nu kunt, begrijpt, zegt, denkt en doet komt voort uit wat je vanaf je prille bestaan hebt geleerd en ervaren. Al deze herinneringen zijn in de hersencellen opgeslagen. Bij alles wat je in het dagelijkse leven waarneemt via de zintuigen worden deze herinneringen of clusters gebruikt als vergelijkingsmateriaal.

Dit lijkt allemaal heel gewoon, maar om dit te kunnen moet het brein een groot aantal vergelijkingen maken tussen nieuwe gegevens (‘input’) en alles wat er in het verleden is opgeslagen in de hersencellen. Ons bewustzijn van het heden wordt op deze wijze volledig bepaald door de opgeslagen gegevens uit ons persoonlijke verleden. Dit is namelijk het enige vergelijkingsmateriaal waarover een persoon beschikt.

Het brein als spelbreker

De oorzaak voor veel psychische en lichamelijke klachten ligt in het brein. Onvoldoende of onvolledig verwerkte negatieve ervaringen of trauma´s zijn dikwijls de oorzaak van negatieve gevoelens, angsten, niet lekker in je vel zitten en allerlei lichamelijke ongemakken. Sterker nog, deze trauma´s uit het verleden blijken in iemands functioneren meer parten te spelen dan die persoon denkt. Ze kunnen iemand zelfs ernstig ziek maken.

Daarom speelt het brein een belangrijke rol in onze trainingen. Waar nodig gebruiken we Brainmanagement-coaching om te achterhalen waarom iemand stress heeft, zich uiterst ongelukkig voelt in bepaalde situaties of vastloopt.

“De sessie was heel heftig”, vertelt een deelnemer aan een van onze trainingen. “Heftig en voor sommigen behoorlijk emotioneel. Maar ik ben een koude kikker, dus bij mij viel het met de emotie wel mee. Wat er met me gebeurde was dat ik me opeens veel meer herinnerde. Daardoor voel ik me sterker, ben ik niet meer bang voor bepaalde situaties. Ik vind het wonderbaarlijk dat een relatief simpele methode zoveel impact heeft.”

aanvragen